sábado, abril 07, 2007

Immoralitat total

Antena 3 no vol donar per tancada l’etapa reality. I ho ha deixat ben clar amb la seva última aposta, “Cambio radical”. “Gran Hermano”, pel qual fa anys es va posar el crit al cel, al seu costat sembla una taronjada. Poc m’importa que una persona es vulgui modelar un cos a mida dels seus gustos, o pels seus complexos, i que ho faci davant de milions d’espectadors. Més si tenim en compte que les operacions els surten de franc. Ara bé, figues d’un altre paner és el discurs que transmet el programa, en especial, el dels cirurgians i la Viejo.

Els primers proclamen sense embuts que la pacient és lletja i que necessitava un canvi. Aquí entra la crítica encertada de Ferran Monegal: els metges associen la bellesa amb l’èxit i la lletjor amb el fracàs. Tenen part de raó, i no poca, si es té present el missatge d'avui dia: vivim en un món d’imatge. Però s’equivoquen quan com a professionals de la medicina ballen al compàs d’aquesta fal·làcia i contribueixen a engrandir-la. Però el programa té un altre vessant denunciable, al meu parer tan greu com el primer, si no més. Paral·lelament al seguiment de les operacions, la presentadora punxa als familiars de la pacient per convertir-los en culpables.

Heus aquí el malèvol procés. Els acusa de ser els causants que la seva germana se senti malament fent-los reconèixer que de petits li deien grassa, vaca o balena, tant se val. Fins i tot, alguns dels germans arriben a empassar-se saliva quan la presentadora sense escrúpols els assenyala amb el dit justicier. El sentiment de culpa en viu i en directe!! La Viejo es converteix en jutge. Ja només faltaria que se’ls apliqués una pena. És només una idea, però si la porten a terme desitjo que els familiars gaudeixin d’una defensa com cal, que recordi la quantitat i complexitat de variables que poden abocar una persona a sentir-se acomplexada. Els familiars també tenen dret a un judici just, o no?